2015. június 11., csütörtök

Hatékony nyelvtanulás fortélyai

Bagdy Emőke beszél a hatékony nyelvtanulásról: 
Lozanov féle módszer: hypnoped eljárású nyelvtanulás lényege, hogy inkább a jobb agyféltekét használja, és relaxált állapotban tanul. A jobb agyfélteke szereti a színes, dallamos, játékos dolgokat, egyszerre több érzékszervet bekapcsolva. Lássuk, halljuk, képet, zenét, mozogjunk, ízleljünk ... 
A jobb agyfélteke: képszerű, élvezetes. 
Egyszerű sémákra épülő szerkezeteket tanuljunk, hallgassunk, kicsi értelmes mondatokat relaxált állapotban.
Közben lehet zenét hallgatni. Jó, ha közben halljuk a magyar megfelelőjét - hihetetlenül betárolódik.
Közben sokszor legyen ismétlés, újra hallás.
Nyelvtant is élő szerkezetekben érdemes tanulni. Kicsi példamondatokban, amiket leírunk, megjegyezzük, bevéssük. 
Még jobban bekapcsoljuk a jobb agyféltekét, ha közben halljuk, látjuk, képet nézünk, sőt még zenét is hallgathatunk.
Minden ami érdekes, színes, rímes, versikés, könnyebben bemegy, ezért az asszociatív hangzású szövegek ismétlése, versikék tanulása nagyon  hatásos.
Hangosan mondva, kiáltva, jobban meghallja az elménk. Tagoljuk, utánozzuk az anyanyelvi beszélőt, Inkább eltúlozva a hangsúlyozást, a nyelv hangzását, így a kiejtés is perfekt lesz.

Használjuk a számítógépet:
teszteket, játékokat, youtube anyagokat, angol nyelvleckéket, nézzünk filmeket angolul angol felirattal! Így egyszerre halljuk is és látjuk is, nem is beszélve arról, hogy jobban megértjük.
Állítsuk le a filmet egy-egy frappáns mondatnál, szókapcsolatnál, ne habozzunk kiírni magunknak, ami tetszik, amit meg akarunk jegyezni.

Vegyünk fel mp3-ra, telefonra angol anyagokat, mindig hallgassuk, utazás közben, buszozás, sétálás, mosogatás ... közben
Szeretem a kreatív angol hanganyagát hallgatni bárhol, ahol ráérek: mondják az egyszerű mondatokat magyarul - angolul. Elmondom magamban a megoldást, aztán meghallom a megerősítést.


Bagdy Emőkét itt tudod meghallgatni:
You Tube: >>>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése